Takamatsu Toshitsugu - Majstor nad majstorima

Toshitsugu Takamatsu sensei rođen je 10. ožujka 1889. god. u Hyogo prefekturi kao prvi sin Takamatsu Gishina (Daiajari Shingon budizama, vođa Gishin vjerske organizacije, vlasnik tvornice šibica i političar) pod imenom Jutaro, međutim pravo ime mu je Hisatsugu, koje je kasnije  promijenio u Toshitsugu.

Toshitsugu Takamatsu sensei rođen je 10. ožujka 1889. god. u Hyogo prefekturi kao prvi sin. Njegov otac Takamatsu Gishin bio je lokalni političar i vlasnik tvornice šibica, pripadnik Shingon Budizma i vođa Gishin vjerske organizacije. Pravo ime mu je Hisatsugu, koje je kasnije  promijenio promijenio u Toshitsugu.
Takamatsu sensei je obično je bio znan po svojim ratničkim nadimcima kao npr. Mouko no Tora (mongolski Tigar), Yokuou, Chosui, Kikaku, Shojuken, Garakuta Bujn, Kozan i Kyosha.
 

Takamatsu sensei počeo je trenirati sa 9 godina. Njegovi prvi učitelji su: Ishitani Matsutaro sensei, Toda Shinryuken Masamitsu sensei, Mizuta Yoshitaro Tadafusa sensei.
Takamatsu sensei majstorirao je mnoge ratničke tradicije (Ryu-Ha) te dobio kuden i Menkyo Kaiden za: Hontai Yoshin Takagi Ryu Ju-Jutsu, Kukishin Ryu Bo-Jutsu, Tenshin Hyoho Kukishinden bujutsu, Gikan Ryu koppo-Jutsu, Shinden Fudo Ryu Jutaijutsu, Daken-Taijutsu, Shinden Tatara Ryu Taijutsu, Gyokko Ryu Kosshi-Jutsu , Koto Ryu Koppo-Jutsu, Togakure Ryu Ninpo itd.

Kako dolazi iz obitelji u kojoj se prakticiraju rigorozne religiozni obredi(Shingon budizam), u ljeto 1910. god. u 21. svojoj godini Toshitsugu Takamatsu sensei i sam odlazi u Maya planine u Kobeu boraveći u planinama pokraj Kame no Taki vodopada kako prakticirao religiozne prakse.

Nakon što je napustio planine, Toshitsugu se preselio na Tien Qing u Quing Guo (Kina).
Bio je dobar prijatelj sa posljednjim kineskim carem i na njegovom dvoru je pobijedio je u duelu sa Zhang Zi Longom (Shaolin borac). Nakon tog duela dvojica boraca su postali prijatelji i održavali dobar odnos.
Toshitsugu Takamatsu sensei bio je predsjednik Nippon Minkoku Seinen Butou-Kai (Japanska federacija borilačkih vještina u Kini). Za vrijeme svog boravka u Kini podučavao je nekoliko tisuća ljudi u Jujutsuu, a legende kažu da je imao više situacija na život i smrt.

1919. god. Takamatsu sensei  se vratio u Japan te nastavio njegovati dobre odnose sa Kuki obitelji kao i njegov otac Takamatsu Gishin. Razvio je veliko prijateljstvo sa Kuki Takaharuom, poglavarom 21. generacije Kuki klana.
Ova moćna obitelj posjedovala je svitke Nakatomi klana i s obzirom na Takamatsu senseijevo veliko znanje iz borilačkih vještina, dobio dozvolu da pročita i kopira tajne svitke Kuki Nakatomi obitelji.
Njegova velika predanost ovom radu pomogla mu je i u istraživanju i razumijevanju drugih Amatsu Tatara svitaka (Izumo Hiki).

11. veljače 1921. Kuki Takaharu (soke Kuki obitelji) osnovao je Kodosenyokai federaciju, a u listopadu 1929. sagradio je i Kuki Shobukyoku dojo u podnožju planine Takamikura. U dojou su se izučavale slijedeće discipline:

  • Kuki Shinpo
  • Kukishin Ryu Bo-Jutsu
  • Kukishin Ryu Jujutsu

Takamatsu Toshitsugu sensei bio je Shihan (majstor instruktor) u Kuki Shobukyoku dojou te je posebno prilagodio Kukishin-Ryu Bo-Jutsu i Jujutsu iz Tenshin Tatara Kangi-den Bo-Jutsu, Kusshoragi-den Daken-taijutsu, Hontai Takagi Yoshin Ryu i drugih.
Toshitsugu kao Daihanshi i Hossi posvetio se širenju, razvoju i odgoju novih nasljednika za Kukishin-Ryu te bio zadužen za certificiranje.

1945. god, većina dokumenta Kuki obitelji uništena je u požaru tijekom zračnih napada.
3. travnja 1949. god. Takamatsu sensei je poklonio nove svitke nove svitke Kuki obitelji koj je napisao iz vlastitih kopija te dodao objašnjenja i naputke.

1950. god. u svibnju mjesecu, Toshitsugu Takamatsu osnovao je vlastiti dojo "Kashihara Shobukai Dojo" u Nara prefekturi.
U ovom poslijeratnom razdoblju Takamatsu sensei je odgojio slijedeću generaciju nasljednika svojih ratničkih tradicija.

Među njegovim učenicima bili su Kimura Masaji, Akimoto Fumio, Sato Kinbei, Takashi Ueno, Hatsumi Yoshiaki (Uenoov osobni učenik) i drugi.

Istovremeno, sa podučavanjem ratničkih vještina držao je simpozije i seminare o Amatsu Tatara (posebice Izumo Shinpo).

2. travnja 1972. Takamatsu sensei je preminuo u svojoj 85. godini u svom domu u Kashihari, Nara prefektura.
Njegovi posmrtni naziv je Junshokakuju Zenjomon.

Kronologija:

1908. god. - Dobio Menyko Kaiden za Shinden Fudo Ryu, Koto Ryu, i Togakure Ryu od Toda Shinryuken Masamitsu senseija
1909. god. - Toda sensei umire
1910. god. - Ishitani sensei umire
1914. god. - Uspostavlja federaciju japanskih borilačkih vještina u Kini

1919. god. - Kimura Masaji postaje učenik Takamatsu senseija
1919. god. - Postaje Tendai svećenik budizma
1920. god. - Takamatsu sensei prepisuje Kuki klan svitke
1938. god. - Takamatsu sensei dodjeljuje Kimura Masajiju Menkyo Kaiden za Kukishin Ryu Bojutsu i Jujutsu
1945. god. - Svitci Kuki klana uništeni su u ratnom požaru
1949. god. - Predstavlja nove svitke Kuki obitelji
1952. god. - Takamatsu sensei dodjeljuje Sato Kinbeiju Menkyo Kaiden za Takagi Yoshin Ryu i Kukishin Ryu
1962. god. - Akimoto Fumio umire
1963. god. - Takamatsu sensei dodjeljuje Sato Kinbeiju Menkyo Kaiden za Gikan Ryu
1972. god. - Takamatsu sensei umire